14/11/08

Δημιουργήστε backup και live CD του Ubuntu συστήματος σας

To Remastersys είναι μια πολύ βολική εφαρμογή που μας επιτρέπει να αντιγράψουμε την Linux διανομή μας, συμπεριλαμβανομένων των φακέλων root, home, άλλων partitions, και όλες τις προσωπικές ρυθμίσεις σε ένα πλήρως ικανό να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε υπολογιστή, live CD.
Είναι συμβατό με πολλές διανομές, το Ubuntu και τα παράγωγά του, το Linux Min και Klikit Linux.

Άλλες διανομές με παρόμοιες δυνατότητες, PCLinuxOS (remasterme), Fedora (Revisor), καθώς και αρκετές εκδόσεις του Mandriva live CDs (MCNLive εκδόσεις).

Σε αυτό το άρθρο, θα δουλέψουμε με το Ubuntu.

Η χρήση του είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία προηγμένη γνώση ή χρήση της γραμμής εντολών (αν και είναι δυνατόν). Ένα πολύ φιλικό περιβάλλον μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας live CD, μαζί με όλα μας τα έγγραφα και τις ρυθμίσεις, μέσα σε λίγα λεπτά.

Εγκατάσταση του Remastersys

Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex έκδοση. Oι ίδιες ρυθμίσεις ισχύουν και για την 8.04.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή. Από προεπιλογή, το Remastersys δεν υπάρχει στα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu. Πρέπει να το προσθέσουμε.

Για να προσθέσουμε μια πηγή, κλικ στα,

Σύστημα> Διαχείριση> Πηγές λογισμικού.

Αυτό θα εμφανίσει ένα μενού με όλες τις πηγές που χρησιμοποιούνται από το Synaptic (τον διαχειριστή πακέτων)όταν ψάχνει για νέες εγκαταστάσεις και ενημερωμένες εκδόσεις.

Κάντε κλικ στην καρτέλα Λογισμικό Τρίτων για περισσότερες λεπτομέρειες.


Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη.
Αυτό θα ανοίξει ένα άλλο παράθυρο, που πρέπει να εισάγουμε την νέα διεύθυνση πηγής.
Η διεύθυνση που χρειαζόμαστε είναι:
deb http://www.remastersys.klikit-linux.com/repository remastersys/
Αφού έχουμε προσθέσει το νέο αποθετήριο, ξεκινούμε το Synaptic,
Σύστημα> Διαχείριση> Synaptic Package Manager
αναζητούμε το Remastersys και το εγκαταστούμε.


Αντίγραφο-Backup της διανομής μας

Ξεκινάμε την εφαρμογή. Τη βρίσκουμε στο
Σύστημα> Διαχείριση> Remastersys Backup.




Έχουμε αρκετές επιλογές για να επιλέξουμε:


Backup, μας επιτρέπει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ολόκληρης της εγκατάστασης μας, μαζί με όλα τα προσωπικά δεδομένα και τις ρυθμίσεις.Dist, μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας, χωρίς τα προσωπικά μας δεδομένα, επιτρέποντάς μας να μοιραστούμε το αντίγραφο με άλλα άτομα!
Τροποποίηση, είναι χρήσιμη για να ρυθμίσουμε το όνομα και τη θέση του αντιγράφου ασφαλείας, καθώς και ορισμένες άλλες ρυθμίσεις. Μπορούμε επίσης χειροκίνητα να επεξεργαστούμε και να αλλάξουμε το αρχείο με τις ρυθμίσεις - / etc / remastersys.conf. Καλό θα είναι να αντιγράψουμε το αρχείο πριν να κάνουμε τις αλλαγές.

Καθαρισμός
, είναι χρήσιμο μόνο αφού έχουμε χρησιμοποιήσει το Remastersys τουλάχιστον μία φορά. Η λειτουργία αυτή θα αφαιρέσει προηγούμενες εκδόσεις που δημιουργήθηκαν από το πρόγραμμα και θα αδειάσει το χώρο στον σκληρό δίσκο. Μπορείτε επίσης να κάνετε αυτό το χέρι αν το επιθυμείτε. Προτείνετε να εκτελούμε την επιλογή Καθαρισμός πριν από την δημιουργία νέου αντιγράφου ασφαλείας.

Θα αρχίσουμε με την επεξεργασία των επιλογών, εκτελέσει ενός καθαρισμού και στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε το αντίγραφο ασφαλείας. Αν χρησιμοποιείτε το λογισμικό πρώτη φορά, ο καθαρισμός δεν είναι απαραίτητος. Ωστόσο, θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Τροποποίηση του αρχείου ρυθμίσεων

Δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά μπορεί να είναι σημαντικό, αν έχετε λίγο χώρο στο δίσκο.



Καθαρισμός
Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μερικά λεπτά.



Δημιουργία αντιγράφου

Σημειώστε ότι πρέπει να κλείσουμε όλα τα παράθυρα και να αποσυνδέουμε τα δικτυακά αρχεία ενώ εκτελούμε το πρόγραμμα. Θα εμφανιστεί και μια προειδοποίηση για να μας ενημερώσει σχετικά με αυτό. Εάν δεν γίνει αυτό, είναι πιθανό το αντίγραφο ασφαλείας να αποτύχει.



Μόλις αφαιρέσουμε τα δικτυακά αρχεία και κλείσουμε όλα τα παράθυρα, κάνουμε κλικ για να προχωρήσει.

Η αντιγραφή θα ξεκινήσει. Ανάλογα με το μέγεθος της διανομής μας, αυτό θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο. Μια τυπική εγκατάσταση του Ubuntu με 3.5GB πήρε περίπου 15 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Το τελικό αρχείο εικόνας (ISO) ήταν μόνο 750MB.


Μετά την δημιουργία του αντιγράφου ασφαλείας , θα πρέπει να γράψουμε το αρχείο εικόνας (ISO) και να το δοκιμάσουμε.

Δοκιμή του αντιγράφου

Ξεκινούμε το live ISO μας. Η εικόνα είναι διαφορετική από εκείνη του Ubuntu. Δοκιμάζουμε το custom.iso αρχείο σε μια εικονική μηχανή, για να βεβαιωθούμε ότι λειτουργει.


Αυτό δούλεψε!


english

4 σχόλια:

TUX είπε...

συγχαρητηριά για την προσπαθεια και πάντα τέτοια!
επειδή είμαι καινουριος στο λίνουξ θα ήθελα να μου ξεκαθαρήσεις κάτι:
με τον τρόπο που περιγραφεις μπορώ να έχω ένα αντίγραφο του υπολογιστή μου με όλα τα προγράμματα ,τις ρυθμίσεις των προγραμματων,καθώς και τις ρυθμίσεις του του συστήματος επιφανεια εργασίας,θεματα,κλπ και αν πάει κατι στραβα να κάνω μια νέα εγκατάσταση και να έχω το σύστημα μου ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ήταν πρίν;

ενας αμετανόητος πόντιος

Akis Panas είπε...

Η επιλογη Backup επιτρεπει να κανεις αντιγραφο της διανομή σου με ολες σου τις ρυθμισεις.

Ο καλυτερος τροπος για να βεβαιωθεις ειναι να εγκαταστησεις το virtualbox που υπαρχει στα διαθεσιμα προς εγκατασταση προγραμματα
και εκει να δοκιμασεις το cd η dvd που θα εχεις φτιαξει με το remastersys.

Μπορεις ακομη να κανεις πειραματα σε διανομη που θα εχεις στησει μεσα στο virtualboxκαι οχι στην κανονικη σου αν φοβασε για το αποτελεσμα.

Akis Panas είπε...

Το πρόγραμμα δουλευει τωρα και με το debian
Οσοι θελησετε να κανετε εγκατασταση του debian απο το live cd του εχετε πια αυτην την δυνατοτητα.
Μπορειτε να εγκαταστησετε το προγραμμα στο live cd του debian και στην συνεχεια να επιλεξετε απο το μενου διαχειρισης την επιλογη για εγκατασταση.

Unknown είπε...

Πολύ καλή προσπάθεια....Οι χρήστες Karmic Koala και Lucid Lynx θα πρέπει να προσθέσουν την παρακάτω διεύθυνση αποθετηρίου στις Πηγές Λογισμικού Τρίτων deb http://www.geekconnection.org/remastersys/repository karmic/ ώστε να μπορεί να γίνει η εγκατάσταση του προγράμματος μέσω του Synartic ή του τερματικού.